Nyckelharpa

Förutom didgeridoo ligger särskilt nyckelharpans klang mig varmt om hjärtat.

På 70-talet dansade jag folkdans i Spånga Folkdansgille och sydde vinterdräkten på bilden här. Jag har även en sommardräkt med vit kjol och randigt liv huvudsakligen i blått. Min dräkt är traditionell och kallas västra Vingåkers halvdräkt. Denna typ av dräkt användes förr vid mindre helger. Det finns en mer vardaglig variant av dräkten, då med gul kjol och mörkblått liv. Så finns högtidsdräkten, den är kanske den mest kända av dessa varianter. OK på bilden har jag inte den huvudbonad, som man ska ha till dräkten. Det beror på att när jag knyter den runt huvudet så hör jag knappt vad jag spelar…

Traditionen att spela nyckelharpa här i Sverige har sina rötter i Uppland. Särskilt avgörande för nyckelharpsspelets utveckling under 1900-talet har varit Eric Sahlströms insats med att utveckla den kromatiska nyckelharpan, samt de fantastiska låtar han komponerade. Man tror att det kan ha funnits föregångare till dagens nyckelharpor redan på 13-1400 talet. Detta bekräftas genom förekomsten av Uppländska kyrkmålningar föreställande nyckelharpsspelande änglar.

För min del började det på 1980-talet då jag övergick från folkdansen till att spela nyckelharpa. Så småningom kom jag även igång med folklig sång och kulning. Jag har gått en ettårig distanskurs i nyckelharpa hos Eric Sahlström Institutet i Tobo, deltagit i Ekebyholm-kurser mm. Flera kända nyckelharpsspelare har jag haft som lärare; Peter Puma Hedlund, Sonia Sahlström och Ditte Andersson.

Sedan 2009 spelar jag på nyckelharpa nr 109, byggd av Sören Åhker. (Nyckelharpan på bilden ovan till vänster är min gamla harpa, bild på Sören Åhkers nyckelharpa finns på bilden ovan till höger.) Vid bedömningen under nyckelharpsstämman i Österbybruk 2009 fick nyckelharpan mycket goda vitsord och var enligt Sören till och med tippad som vinnare i tävlingen. Det var Esbjörn Hogmark som tyckte att nyckelharpan var så bra och föreslog att Sören skulle låta den delta i tävlingen. Sören har också berättat att den här harpan är av en likadan modell och tillverkad vid samma tid som den nyckelharpa Benny Andersson, dragspelare (ABBA) köpt av Sören. Se protokollet från tävlingen här.